| |
 |
 |
Zienswijze STH 20130129 aan co Bijgevoegd de zienswijze die het bestuur van Stichting Taxibelang Haaglanden heeft ingediend bij de gemeente Den Haag. Het bestuur hoopt te bereiken dat een versie van deTaxiverordening 2013 die rekening houdt met onze bezwaren de door ons allemaal gewenste kwaliteitsverbetering in de opstapmarkt tot stand kan brengen!
Hieronder de brief zoals deze is verstuurd aan het College en Gemeenteraad van Den Haag. Deze brief is ook als bijlage hierboven te downloaden.
Geacht college,
Zienswijze Stichting Taxibelang Haaglanden op het conceptraadsvoorstel Taxiverordening Den Haag 2013/nr.255690 d.d. 19 december 2012
Het is juist dat de gemeente Den Haag, vooruitlopend op de mogelijke wetswijziging, eind 2009 samen met de lokale branche organisatie Stichting Taxibelang Haaglanden (STH) en de landelijke werkgeversorganisatie KNV Taxi een convenant heeft gesloten met als doel de kwaliteit van het lokale straattaxivervoer te verbeteren. Met financiele ondersteuning van de gemeente Den Haag heeft STH een Haags kwaliteitskeurmerk ontwikkeld. Na een aanvankelijk voortvarende start waarbij de eerste 25 keurmerk- chauffeurs werden afgeleverd, brokkelde het draagvlak voor STH af. Dit niet in de laatste plaats omdat de chauffeur zich wel met extra kosten zag geconfronteerd om de certificaten te halen, maar de voordelen pas zichtbaar zouden worden met het van kracht worden van de wetswijziging en de daarop gebaseerde Haagse Taxiverordening. Een extra complicerende factor in Den Haag bleek het niet meedoen van alle grote centrales. In Rotterdam zijn het juist de grote taxicentrales geweest die het keurmerk hebben gesteund, hetgeen met de steun van de gemeente Rotterdam heeft geleid tot draagvlak voor het Rotterdamse keurmerk.
Toen het moment waarop de verordening van kracht zou worden steeds verder in de tijd verschoof is in goed overleg met de gemeente besloten de tentamens tijdelijk op te schorten totdat voor de chauffeurs duidelijk zou zijn dat er inderdaad iets gaat veranderen. Dat moment lijkt nu aangebroken.
Ondanks het vele en intensieve overleg dat heeft plaatsgevonden met de gemeente Den Haag moet STH tot zijn grote spijt vaststellen dat veel van de namens de branche ingebrachte bezwaren niet zijn vertaald in de thans voorliggende verordening.
Er is bij voortduring gepleit om het gebied voor de keurmerkchauffeurs te laten samenvallen met de gemeentegrenzen van Den Haag; er heeft weliswaar hier en daar een verruiming van het gebied plaatsgevonden, maar STH vindt dat onvoldoende. STH is van mening dat de handhaving daardoor veel lastiger wordt en verwijst naar Amsterdam en Rotterdam, waar wel gekozen is voor het gemeentelijke grondgebied.
Juist de zorg voor onvoldoende handhaving maakt dat het merendeel van de chauffeurs een afwachtende houding aanneemt. Een steeds terugkerend punt van kritiek is ook de capaciteit van de kwaliteitsstandplaatsen. Het aantal standplaatsen, met name bij station Hollands Spoor, zal drastisch verminderen. Dat gevoegd bij de gekozen begrenzing van het artikel 82b gebied is vragen om overtreding door de niet-keurmerkchauffeurs, met name in de nacht en in het weekend.
Kritiek is er ook op de voorgeschreven uiterlijke kenmerken, waarvan wel duidelijk is dat het de chauffeur op extra kosten jaagt, maar niet wat het daadwerkelijk oplevert richting de klant.
Meer in het algemeen betreurt STH dat er onvoldoende luisterend oor is geweest voor de klachten uit de praktijk: een willekeurige greep daaruit betreft het bij CS buiten de standplaats oppikken van klanten (de officiele standplaats wordt door alle bouwwerkzaamheden aan het zicht onttrokken), het niet toestaan van medegebruik van de bus- en trambanen (zoals dat wel in Amsterdam en Rotterdam wordt goedgevonden), het bevoordelen van de groene taxi en de Tuk Tuk, en de eerder genoemde capaciteits-reductie bij station Hollands Spoor.
Maar de uitsmijter betreft toch de hoogte van het legesbedrag; uitgaande van de minimale omvang van een TTO, waarvoor in Den Haag is gekozen, komt dit per chauffeur op het hoogste tarief in het land. Bij een aanvraag om een Toegelaten Taxi Organisatie te worden is de rekening minimaal Euro 5.390 plus 30 x Euro 235,-, de bijdrage per aangesloten chauffeur, hetgeen optelt tot Euro 12.440,-.
Er is door STH steeds voor gepleit de voordelen om aan het Haagse keurmerk mee te doen zichtbaar te maken. Zeker in de taxibranche wordt met weinig vreugde teruggekeken op de effecten van de liberalisering, ook in de portemonnee van de ondernemers. Nu worden wel de extra lasten zichtbaar, maar is er weinig zicht op de lusten. Reden waarom STH bezwaar maakt tegen de Verordening in deze vorm en een dringend beroep doet op college en raad van de gemeente Den Haag om de noodzakelijke verbeteringen in de verordening aan te brengen. Mocht dat niet gebeuren dan is de vrees gerechtvaardigd dat de Taxiverordening 2013 niet de beoogde kwaliteitsverbetering teweeg zal brengen. De verwachting van KNV Taxi - dat naar wij aannemen eveneens een zienswijze zal indienen - was in ons laatste overleg zelfs dat onder deze voorwaarden de beoogde TTO-vorming in het geheel niet tot stand zal komen.
Bestuur Stichting Taxibelang Haaglanden
|
 |
|
 |
|