| |
 |
 |
Beste ondernemers, chauffeurs en iedereen die betrokken is bij de activiteiten binnen de taxibranche.
De belastingdienst heeft kortgeleden op een prettige wijze kennisgemaakt met STH. Tijdens dit gesprek heeft de belastingdienst aangegeven wat zij voor de branche willen en kunnen betekenen. Zeker met de nieuwe TTO vorming is samenwerking op allerlei fronten wenselijk.
Hieronder vindt u het verslag van dit gesprek waarbij de belastingdienst de doelstelling heeft neergezet.
Doel Belastingdienst en de taxibranche
De Belastingdienst wil meer aan de voorkant optreden, transparanter en zichtbaar zijn. Deze aanpak betekent dienstverlenend waar het kan en repressief als het moet. Ook de taxibranche krijgt deze aanpak.
Er gebeurt heel veel binnen deze branche. De Belastingdienst/ Haaglanden ziet deze ontwikkelingen en weet dat de welwillende taxiondernemer af wil van de slechte naam die deze branche inmiddels heeft opgedaan. Wij willen de niet welwillende taxiondernemer aanpakken en de welwillende taxiondernemer in beeld krijgen.
Met de nieuw te ontwikkelen Toegestane Taxi Organisaties (hierna: TTO) ziet de Belastingdienst kansen voor een vorm van samenwerken. Aangezien de Stichting Taxibelangen Haaglanden blijft bestaan, zal de samenwerking zich op de stichting richten.
De stichting registreert alle taxiondernemers met zijn chauffeurs die deelnemen aan een TTO. Daarnaast zal de stichting zicht bezig houden met een vorm van handhaven. Dit om te bezien of de leden van een TTO zich wel aan de kwaliteitseisen houden. Alleen die taxiondernemer en chauffeur die zich houdt aan deze kwaliteitseisen kunnen toetreden tot een TTO.
Daartoe zullen certificaten door de chauffeurs behaald moeten worden om het haagse keurmerk (hierna HTx) te kunnen behalen en waarmee ze zichzelf en hun TTO willen onderscheiden door het leveren van kwalitatief hoogstaand taxivervoer.
Het HTx is een keurmerk waarmee de kwaliteitstaxis zich straks op een positieve wijze kunnen onderscheiden binnen de taximarkt in Haaglanden.
De Belastingdienst denkt dat een ondernemer die zijn administratie op orde heeft en de regels, opgelegd door de fiscus, volgt, zich ook kan onderscheiden.
Immers, een goede administratie zorgt mede voor een gezond bedrijf. De Belastingdienst herkent hieraan ook de welwillende taxiondernemer.
Gelet op het algemene doel van de Belastingdienst; dienstverlenend waar het kan en repressief als het moet; willen wij de welwillende taxiondernemer zo min mogelijk lastig vallen. Wanneer een taxiondernemer, aangesloten bij een TTO via de stichting, zich conformeert aan de eisen gesteld aan een goede administratie, dan zullen wij deze taxiondernemer met rust laten.
Dit leidt tevens tot een win-win situatie; de welwillende taxiondernemer wordt met rust gelaten en de Belastingdienst kan zijn blik richten op die taxiondernemer die zich niet conformeert.
Wat zijn de regels die de Belastingdienst stel aan een goede administratie binnen de taxibranche:
Het gaat om de gegevens van de
-rittenstaat
-werkmap
-taxameter
-kasadministratie
Met de komst van de BoordComputer (hierna: BTC) vervallen de papieren rittenstaten en werkmappen en worden de gegevens digitaal opgeslagen. Echter, de basis van een BTC zal alleen de beladen en onbeladen ritten opslaan.
Dit is voor een goede administratie volgens Belastingdienstregels niet genoeg. Voor een sluitende rittenadministratie, zullen ook de overig zakelijke ritten (goederenvervoer, rouw-, trouwvervoer, e.a.)
en de priv ritten genoteerd moeten worden. Voor het bepalen van het priv gebruik auto voor de IB/LH/OB, dan wel voor het recht op teruggaaf BPM en de vrijstelling MRB, zijn alle ritgegevens relevant.
Daarbij nog opgemerkt dat een goede administratie leidt tot het doen van een juiste en volledige aangifte, die op tijd is ingediend en op tijd is afgedragen.
Tevens zullen de totalen van zowel de taxameter alsook die van de BTC 7 jaar bewaard moeten blijven. Het is niet toegestaan om te nullen.
Voor wat betreft de kasadministratie worden dagelijks de inkomsten en uitgaven vastgelegd en wordt het aanwezige kasgeld regelmatig door de taxiondernemer gecontroleerd.
Binnen deze administratie- en bewaarplicht geldt de vrije bewijsleer. De Belastingdienst eist een administratie, maar schrijft niet voor HOE dat moet gebeuren; de vorm is vrij, mits het aansluit bij de aard en omvang van de onderneming. Dat kan dus via een extra module op de BTC, maar kan ook nog op een papieren rittenstaat genoteerd worden.
Daartoe kunnen afspraken gemaakt worden, waarbij de taxiondernemer zelf aangeeft zich bij deze afspraken aan te sluiten of niet. De taxiondernemer die zich aansluit, is bekend bij ons, zichtbaar, waardoor deze ondernemer met rust gelaten zal worden.
De afspraken die de Belastingdienst met de stichting wil maken zijn als volgt:
Stichting Taxibelang Haaglanden:
-de stichting draagt uit wat het belang is van een goede, aan de regels onderworpen, administratie
-neem in de kwaliteitseisen op dat de administratie in orde moet zijn, volgens de wettelijke specificaties geldende voor de taxibranche.
-elke toetredende en meewerkende taxiondernemer wordt eerst getoetst door de Belastingdienst.
-n aanspreekpunt voor de Belastingdienst.
-elke toetredende en meewerkende taxiondernemer dient een aanvaardbare aangifte in (een aangifte die voldoet aan wet- en regelgeving en waarin geen materile fouten voorkomen).
-er wordt door de stichting op gelet dat de toetredende en meewerkende taxiondernemer zich houdt aan de afspraken.
Belastingdienst:
-n aanspreekpunt voor de stichting.
-aangesloten taxiondernemers worden niet lastig gevallen; steekproefsgewijs wordt gecontroleerd of een ondernemer zich houdt aan de regels voor een goede taxi-gerelateerde administratie.
-definitieve aanslagen worden AWB-conform opgelegd.
-bezwaren worden AWB-conform afgedaan.
-indien het voertuig van de toetredende en meewerkende taxiondernemer herkenbaar is, wordt de chauffeur ontzien van zichtwaarnemingen en WTPs.
|
 |
|
 |
|